Granvia55_01
Granvia55_01_M

PAST, PRESENT & FUTURE

Client
Gran Vía 55
Location
Madrid, Spain
Category
Commercial
Dimensions
1.256 m2
Year
2020
Partnerships
TAO Lighting Studio. Illumination
Gran Vía 55 blends past, present and future to create a fluid architectural journey through time. Particularly influenced by romanticism and the artistic movements of the late nineteenth century, the space has been converted into a 1,300 metre squared space that houses three separate restaurants. Drawing on historical and contemporary design, the space provides guests with a holistic, sensory experience that whisks them through the architectural ages.
Granvia55_02
Granvia55_03

CHALLENGES

In a world where efficiency is prioritised over quality, it is crucial to ground materials and aesthetics in their environment. We therefore wanted to emphasise durability and resilience over the transience of modern life. Iron, glass and reinforced concrete – despite being industrial or ‘cold’ elements – are successfully blended into a space of warmth and sophistication that pays homage to the artistic movements that inspired us.

Granvia55_04

CHALLENGES

In a world where efficiency is prioritised over quality, it is crucial to ground materials and aesthetics in their environment. We therefore wanted to emphasise durability and resilience over the transience of modern life. Iron, glass and reinforced concrete – despite being industrial or ‘cold’ elements – are successfully blended into a space of warmth and sophistication that pays homage to the artistic movements that inspired us.

INSPIRATION

In the early twentieth century, Madrid witnessed the construction of an ambitious urban thoroughfare called The Gran Vía. This street was designed to connect the city’s east and west and would come to serve as a recreational and commercial hub, stretching from Calle de Alcala to Plaza de España. Our proposal was to extend the Gran Vía, creating a fourth section and gastronomic hub in the form of Gran Vía 55.

Granvia55_05
Granvia55_06
Granvia55_07
  • Granvia55_08
Granvia55_09

OUTCOME

Guests enter Gran Vía 55 via the grand entrance hall where the main staircase, designed in a light-coloured paleXe and wreathed in plants, conveys guests to their culinary experience. Here, organic green tones encircle the main bar and patio which connects all restaurants.

Oven Mozzarella, providing Italian cuisine, draws inspiration from the old theatres of the Gran Vía while maintaining a smooth and simple architecture: the result is a playful space that incorporates a show kitchen. Steakburger, renowned for its oak charcoal grilling method, is an industrial but warmly-lit space, finished with wood and monochrome tiles. El Clandestino, a private dining area, was inspired by the neon lights of the 1920s that illuminate the city’s shadows and its hidden nooks and crannies: the result is a chic space where guests can enjoy a cocktail in style.

Granvia55_11
Back to our work